KANYAK SERVİSİ
Genç şarabın en az iki defa
damıtılmasıyla elde edilen sumaya buke ,hoş koku ve renk veren sağlığa zararlı
olamyan bitki özleri,meyve,sakaroz,vakum pekmezi,katılarak olgunlaşması için
meşe fıçılarda bekletilerek dinlendirilmek suretiyle elde edilen içkiye denir.kanyak tanımlanırken veya
çeşitlendirilken piyasada düşülen en büyük yanlışlardan bitanesidir.bütün
kanyaklar brandy dirancak hiçbir kanyak brandy değildir.
Kanyağın özellikleri:
- Sadce beyaz üzümlerden yapılır
- Beyaz şarapların iki defa damıtılılmasıyla elde
edilir
- Renklerini dinlendirildikleri meşe fıçılarından
alır
- Dar ağızlı ve kendisine özgü balon bardakta
servis edilir.
- Alkol erecesi %41 dir
- Yasal olarak dinlendirilmesi en az 3 yıldır
- Uzun süre bekletilmesi kanyaklarda kalitenin yükselmesi
anlamına gelir
Yapılışına göre kanyak çeşitleri
1.
grande champagne:kanyakların sınıflandırılması yapılırken
1. sıraya konacak olanıdır.cognac ve segonzac şehirlerinde üretilen konyaklar
için kullanılır.fransanın tescilli altı kanyak üretim bölgesinden ilk sırada gelenidir.yüzbine yakın üzüm bağı
içinde ancak 2bin kadarı kendi ürettiği
üzümden konyak yapmaya yetkilidir.bunlara bouilleurs cru denir.bu bölgede
bilinen önemli markalar.courvoiser,martell,hennessy,remy martin hine.
2.
petite champagne:grande champagneden sonra 1. kalite üretimlerden biride
budur.gernozac şehri ve civarında üretilen konyaklar için kullanılır.bu bölgede
üretilen brandylere petite champagne
denir.
3.
borderies:fransanın ünlü bölgelerinin üçüncüsü olsada burada üretilen kanyaklar 2.
kalitededir. Charente bölgesinin kuzeyinde üretilen kanyaklar için kullanılır.
4.
fnis bois:angoulere,saintes,aigres,st.jean d angel
şehirlerinde üretilen genellikle 3
yıldızlı 2. kalite kanyaklardır.
5.
bons bois:bu bölgelerde bulunan üzümler üzümler ünlü
kanyak üreticileri tarafından kullanılmaz fins bois bölgesinde sayılan şehirler
dışında kalan yerlerde üretilen kanyaklar için kullanılır3. kalite
konyaklardır.
6.
bois ordinaires:3. kalite kanyaklardır.fransanın konyak
üretim bölgelerinden surgeres şehri ve çevresinde üretilen kanyaklardır.
fine
champagne:konyak türünün en iyi ve en kalitelisi olarak kabul edilir fine champagne veya grandfine champagne ibaresi
taşıyan kanyaklar en az %50 oranında grande champagne eau d vie si içermek
zorundadır.kalan %50 lik bölüm petite champagne içerirki buda fine chamgnelere
1. kalite kanyak
Konyak fiyatları mı arıyorsunuz? Tıklayın: konyak fiyatları
YanıtlaSil