Bu Blogda Ara

15 Şubat 2016 Pazartesi

KANYAK SERVİSİ


konyak ile ilgili görsel sonucu







KANYAK SERVİSİ
Genç şarabın en az iki defa damıtılmasıyla elde edilen sumaya buke ,hoş koku ve renk veren sağlığa zararlı olamyan bitki özleri,meyve,sakaroz,vakum pekmezi,katılarak olgunlaşması için meşe fıçılarda bekletilerek dinlendirilmek suretiyle elde edilen içkiye  denir.kanyak tanımlanırken veya çeşitlendirilken piyasada düşülen en büyük yanlışlardan bitanesidir.bütün kanyaklar brandy dirancak hiçbir kanyak brandy değildir.
Kanyağın özellikleri:
  • Sadce beyaz üzümlerden yapılır
  • Beyaz şarapların iki defa damıtılılmasıyla elde edilir
  • Renklerini dinlendirildikleri meşe fıçılarından alır
  • Dar ağızlı ve kendisine özgü balon bardakta servis edilir.
  • Alkol erecesi %41 dir
  • Yasal olarak dinlendirilmesi en  az 3 yıldır
  • Uzun süre bekletilmesi kanyaklarda kalitenin yükselmesi anlamına gelir
Yapılışına göre kanyak çeşitleri
1.    grande champagne:kanyakların sınıflandırılması yapılırken 1. sıraya konacak olanıdır.cognac ve segonzac şehirlerinde üretilen konyaklar için kullanılır.fransanın tescilli altı kanyak üretim bölgesinden  ilk sırada gelenidir.yüzbine yakın üzüm bağı içinde ancak 2bin kadarı kendi  ürettiği üzümden konyak yapmaya yetkilidir.bunlara bouilleurs cru denir.bu bölgede bilinen önemli markalar.courvoiser,martell,hennessy,remy martin hine.
2.    petite champagne:grande champagneden  sonra 1. kalite üretimlerden biride budur.gernozac şehri ve civarında üretilen konyaklar için kullanılır.bu bölgede üretilen  brandylere petite champagne denir.
3.    borderies:fransanın ünlü bölgelerinin  üçüncüsü olsada burada üretilen kanyaklar 2. kalitededir. Charente bölgesinin kuzeyinde üretilen kanyaklar için kullanılır.
4.    fnis bois:angoulere,saintes,aigres,st.jean d angel şehirlerinde üretilen  genellikle 3 yıldızlı 2. kalite kanyaklardır.
5.    bons bois:bu bölgelerde bulunan üzümler üzümler ünlü kanyak üreticileri tarafından kullanılmaz fins bois bölgesinde sayılan şehirler dışında kalan yerlerde üretilen kanyaklar için kullanılır3. kalite konyaklardır.
6.    bois ordinaires:3. kalite kanyaklardır.fransanın konyak üretim bölgelerinden surgeres şehri ve çevresinde üretilen  kanyaklardır.
fine champagne:konyak türünün en iyi ve en  kalitelisi olarak kabul edilir fine champagne veya grandfine champagne ibaresi taşıyan kanyaklar en az %50 oranında grande champagne eau d vie si içermek zorundadır.kalan %50 lik bölüm petite champagne içerirki buda fine chamgnelere 1. kalite kanyak 

1 yorum :